www.epmuisto.fi

ETELÄ-POHJANMAAN

SOTAMUISTOMERKIT

Lapuan vapautuksen kokoontumispaikan muistolaatta Lapua

Loading...

Eino Lahdensuo alkoi 1910 -luvun jälkipuoliskolla rakentaa uutta sahaa, höyläämöä ja asuinrakennusta Lapuan keskustan tuntumaan.

Uusi saha ja siihen liittyvä suuri tiilinen massatehdas ehtivätkin valmiiksi, mutta tehdasta ei ehditty koneistaa, kun alue siirtyi Lapuan Sähköyhtiön ja myöhemmin valtion omistukseen. Paikalle perustettiin vuonna 1923 Valtion Kiväärinpanostehdas, myöhempi Lapuan Patruunatehdas.

Suomen itsenäisyyden aattona Lahdensuo oli reipas kaksikymppinen nuorukainen. Hän tempautui koko sydämestään mukaan jääkärivärväykseen ja itsenäistymisrientoihin. Loka-marraskuun vaiheessa 1917 hän oli yksi kolmesta miehestä, jotka hakivat Raippaluodosta aselaiva Equityltä Lapualle aseita, ammuksia ja räjähteitä.


Kun sota alkoi tammikuussa 1918, osa Lapuan miehistä kokoontui Lahdensuon vielä koneistamattoman sahan alakertaan sotaanlähtöä varten.


Kun Ilmari Laurila kaatui Länkipohjassa maaliskuussa, Lahdensuo seurasi häntä komppanian päällikkönä ja osallistui sotaan Viipurin valtaukseen saakka.