www.epmuisto.fi

ETELÄ-POHJANMAAN

SOTAMUISTOMERKIT

Junkers Ju 52 lento-onnettomuuden muistomerkki Kortesjärvi

Loading...

Luftwaffen Junkers Ju 52, Purmo 12.2.1942.


Koneessa olleista 14 henkilöstä 6 kuoli onnettomuudessa.


Onnettomuuskone Junkers Ju 52/3mg4e, tunnukseltaan 9P + GU ja sarjanumeroltaan 6384, kuului Luftwaffen yksikköön ”Kampfgruppe zur besonderen Verwendung 108” eli KGr.z.b.V 108, vapaasti suomentaen ”Kuljetuslentolaivue 108”.


Porin tukikohdasta kuriirilennolle kohti Oulua lähtenyt "Tante Ju" jäätyi puolimatkassa Kauhavan pohjoispuolella. Sää oli kylmä ja kostea. Junkers alkoi menettää korkeuttaan siipiin ja runkoon kerääntyneen jään seurauksena. Kone kääntyi takaisinpäin kohti Kauhavaa Vilobackan kylän päällä kääntyen, mutta teki epäonnistuneen pakkolaskun lähellä Kortesjärveä. Perimätiedon mukaan koneen kapteeni yliluutnantti Wilhelm Letuha yritti laskea alla sopivasti olleen Purmonjoen jäälle, mutta joutui väistämään eteen tullutta Porkholmaan vievän tien siltaa.  Estääkseen törmäyksen siltaan, tempaisi hän koneen ylös ja oikealle kohti jokilaaksoa korkeammalla olevaa Rantalan mäkeä, jonka se ylitti vaivoin Rantalan talon kattoa hipoen. Ylitettyään juuri ja juuri puiden latvat mäen harjalla, menetti raskas Junkers todennäköisesti vauhtinsa ja ohjattavuutensa, sakkasi sekä syöksyi melko pystyssä mäen takana olevaan jäätyneeseen soiseen maastoon. Tämä nuorta männikköä kasvanut neva tunnetaan Tervasnevan nimellä. Se on notkossa kahden mäen välissä. Putoamispaikka on noin 300 metriä Rantalan talon takana ja noin kilometrin päässä Purmon joesta pohjoiseen, Ylikosken ja Porkholman kylien välimaastossa. Vilobackasta matkaa on reilut 5 kilometriä, samoin Kortesjärveltä. Kello oli onnettomuushetkellä noin yksitoista aamupäivällä


Jukka Nisula kirjoitti tapauksesta yksityiskohtaisemman artikkelin Ilmailumuseoyhdistys ry:n Feeniks-lehteen numero 1/2011 maaliskuussa. Alla on viimeinen kappale tekstistä:


"Vuonna 1942 Rantalan kylä kuului vielä Purmon pitäjään. Myöhemmin kuntarajat muuttuivat ja onnettomuuspaikka ”siirtyi” Kortesjärven kunnan puolelle. Nykyään Kortesjärvi taasen kuuluu Kauhavan kaupunkiin, seurauksena vuoden 2009 kuntaliitoksesta. Kesällä 1994 Atle Nykvist pystytti lentokoneen putoamispaikalle pyöreästä puusta tekemänsä ristin. Hänellä on turmassa kuolleen Erich Fergenin pojalta saama kirje, jossa hän kiittää muistomerkin pystyttämisestä. Atle ja hänen tuleva vaimonsa Sävy, jotka olivat onnettomuuden aikoihin hieman toisella kymmenellä olevia lapsia, hiihtivät paikalle heti onnettomuuden tapahduttua, ja olivat ensimmäisinä auttamassa uhreja. Sävyn kotitalo sijaitsi vain reilun kilometrin päässä Junkersin putoamispaikalta, Atlen vajaan kymmenen kilometrin päässä. Vuonna 2005 Tervasnevan onnettomuuspaikalle tehtiin lahonneen puuristin tilalle nykyinen metallinen muistomerkki, jonka on hitsannut Kari Viita-aho, Atle Nyqvistin ollessa aktiivisena puuhamiehenä. Siinä on vainajien nimet sekä kirjoitus ”tuntematon siviili”, joka nyttemmin on todettu pietarsaarelaisen historioitsijan Patrik Sundqvistin viime tutkimuksissa olleen Peter Misch- niminen. Muistomerkki muistuttaa näin olemassaolollaan kyläläisten mieliin vahvasti jääneestä onnettomuudesta, josta lähes 70 vuotta sitten sodan takia jouduttiin vaikenemaan."


Saksasta tullut komennuskunta siisti paikan heti onnettomuuden jälkeen niin perusteellisesti, että vain muutamia pieniä murusia on löytynyt jälkeenpäin.


Lue  tästä pidempi kertomus Junkersin putoamisesta. (Jukka Nisula)

Purmonjoen silta ja taustalla näkyy Rantalan talot

Rantalan talo minkä Junkers Ju 52 vaivoin ylitti

Lentokone putosi kuvan keskivaiheilla olevan riihen takana olevaan nevaan.

Kuva otettu traktoriuralta kohti muistomerkkiä.

Muistomerkki on suo-ojan takana n. 50 metrin etäisyydellä ojasta.

Kohde on parhaiten tavoitettavissa Rantalan riihen vierestä lähtevän peltotien kautta.

200 m riihen takaa lähtee oikealle puolelle traktoriura, mikä oli

v. 2013 merkittynä punaisella nauhalla.

Tarktoriuraa kulkemalla noustaan pienelle mäelle josta lasketaan alemmaksi nevan reunalle. Kävelymatkaa on noin 250m.

Nevan reunalta vasemmalle 50 metrin etäisyydellä on kohde, keskellä nevaa.


Koordinaatit (WGS84):


Paikoitus                63.34034° N, 23.05881° E

Muistomerkki         63.33873° N, 23.05520° E

 

Koneen mukana menehtyivät:


-  Wilhelm Letuha

-  Walter Gnauck

-  Erich Fergen

-  Peter Misch

- H. Dietrich

- K. StaubachTurmakoneen hylky Tervasnevalla helmikuussa 1942.