www.epmuisto.fi

ETELÄ-POHJANMAAN

SOTAMUISTOMERKIT

Kurikka-kivi Kurikka

Loading...

Kurikka-kivi oli panssariestekivi nk. Enckelin linjalta, joka rakennettiin v. 1920-24 Karjalan Kannaksen poikki Humaljoelta Summan ja Muolaanjärven kautta aina Laatokan rantaan saakka ja sen varaan rakennettiin Karjalan Kannaksen puolustaminen.

Tätä Enckellin linjaa vahvennettiin ennen talvisotaa linnoitustoimin, joihin kesällä 1939 osallistui muiden mukana lukuisa

joukko kurikkalaisia vapaaehtoisia. Linnoitustöissä osallistuneilla miehillä oli vahva kotiseuturakkaus, niinpä useamman pitäjän miehillä syntyi ajatus nimetä yksi kivistä kotipitäjän mukaan, joten yhteen kiveen hakattiin sana ”Kurikka”. Siellä Kurikka-kivi osallistui isänmaan puolustamiseen lukemattomien kaltaisensa joukossa, aivan kuin kurikkalaiset sotapojat muualta Suomesta tulleiden joukossa sotatoimissa.

Sodan jälkeen panssariestelinja jäi menetetyn Karjalan Kannaksen mukana osaksi historian muistoja ja Kurikka-kivi vaipui unholaan.  Kymmenkunta vuotta sitten eräs hämäläinen oli osallistunut matkalle Äyräpään sotatantereille ja huomannut kiven, jossa oli lukenut ”Valkeakoski”. Hän vei kivestä viestin koti-Suomeen, jonka seurauksena valkeakoskelaiset virittivät retkikunnan ja hakivat ”nimikkokivensä” pois panssariesteeltä.

Noutoreissullaan he löysivät myös Kokemäen ja Kurikan kivet, jotka sittemmin noudettiin kotiin,

Kurikka-kivi noudettiin vuoden 2010  syyskuussa ja paljastustilaisuus vietettiin talvisodan alkamisen vuosipäivänä 30.11.2010.