www.epmuisto.fi

ETELÄ-POHJANMAAN

SOTAMUISTOMERKIT

Eduskuntamuseo Kauhajoki

Täysistunto menossa Kauhajoella.

Eduskunnan kanslia.

Eduskunnan kanttiini.

Eduskunta poistuu Kauhajoelta.

Loading...

Talvisodan syttyessä torstaina 30. marraskuuta vuonna 1939 joutui myös Helsinki pommitusten kohteeksi. Näissä poikkeuksellisissa oloissa pidettiin tärkeänä, että eduskunnan lainsäädäntötyö voisi jatkua. Eduskunta siirtyi perjantaina 1. joulukuuta klo 14.30 Kauhajoelle Etelä-Pohjanmaalle. Suomi ja Iso-Britannia olivat Euroopan sotaakäyvistä maista ainoat, joissa parlamentti kokoontui keskeytyksettä sodan aikana.

Eduskunta kokoontui Kauhajoella ollessaan täysistuntoon 34 kertaa. Ensimmäinen istunto pidettiin 5.12.1939 ja viimeinen 12.2.1940.

"Eduskunta Kauhajoella" oli Kauhajoen kaupungin 2.-3. joulukuuta 2006 toteuttama juhla, jonka aikana otettiin käyttöön vuonna 2006 peruskorjattu Eduskuntasalimuseo.

Eduskuntasalimuseo sijaitsee Sanssin peruskoulurakennuksessa. Se on nykyisen Eduskuntatalon lisäksi ainoa jäljellä oleva eduskunnan historiallinen kokoontumistila.

Kauhajoen Kunnallistalolla on monivaiheinen historia. Se on alkuaan tuotu Kannaksen Raivolasta 1930 Kauhajoelle, missä siihen sijoitettiin yhteislyseon tiloja.

Talvisodan aikana Suomen eduskunta evakuoitiin tänne ja rakennuksesta muodostettiin tilapäinen eduskuntatalo. Evakkoa kesti kymmenen viikkoa.